J. Rissanen
SOKRATEEN TESTAMENTTI
KOSKENNISKA

Ohjaus: Jouni Rissanen
Lavastus ja puvustus: Matti Rasi
Rooleissa: Pekka Johansson, Hanna Hautala ja Ville Natunen

Sokrateen sanotaan todenneen, että hänen viisautensa perustuu siihen, että hän ei luule tietävänsä sellaista, mitä ei tiedä. Hän havaitsi, että hänen keskustelukumppaninsa eivät tienneet mitään mutta luulivat kyllä tietävänsä paljonkin ja se olikin riittävä syy tuomita hänet kuolemaan. Sokrateen testamentti käy läpi tämän sivistyksemme etuvartijan viime hetket ja pohtii, onko hänen filosofisilla ajatuksillaan käyttöä härkäpäiden ja ”somettajien” Suomessa.

Kesto: 60 min
Pe 28.7. klo 17.00


J. Hurme
SANAMYRSKY
OTAVA ENSEMBLE

Ohjaus: Juha Hurme
Visualisointi: Heini Maaranen
Rooleissa: Joni Seppälä, Tomi Alatalo, Onerva Kärkkäinen ja Taru Huokkola

Näytelmä kertoo Algot Untolan (Irmari Rantamala, Maiju Lassila) myrskyisästä vuodesta Satakunta-lehden salaisena päätoimittajana Porissa 1908. Katastrofikylläisen vuoden aikana skandaalinkäryinen poliittinen toimittaja loi nahkansa ja muuttui skandaalikirjailijaksi.

Kesto: 60 min
La 29.7. klo 17.00


Pentti Haanpää
SYNNIT
KOSKENNISKA

Dramatisointi ja ohjaus: Jouni Rissanen
Rooleissa: Kari Suhonen, Niko Karjalainen ja Saija Jäntti

Nyt puhutaan viinasta, sen aiheuttaman olotilan perimmäisistä tarkoitusperistä ja vähän siitäkin mitä meistä jää jäljelle kun katoamme maanpäältä. Keskustelijoina köyhä torpanpoika ja hänen viinalle perso, juoppo, kuolemaa tekevä vanha isänsä sekä joukko naapureita. Tätä tietokirjailija Matti Salmisen esiin kaivamaa novelliharvinaisuutta on syytä korostaa yhtenä parhaimmista…

Kesto: 30 min
La 29.7 klo 19.00


Timo K. Mukka
SANKARIHYMNI
ATT - ENSEMBLE

Dramatisointi ja ohjaus: Toni Kettukangas
Musiikki: Krista Putaansuu
Rooleissa: Mika Kiviniemi, Aino Granlund, Matti-Pekka Heikura, Aleksi Lankinen ja Mari Kurkimäki

Thörsten Öiesenin sodanaikainen sankariteko oli kolmentoista juopuneen vihollissotilaan räjäyttäminen ilmaan, mitä kotikylässä juhlistetaan vielä kolmen vuoden päästä sodan päättymisen jälkeen. Kunnianosoituksista huolimatta päähenkilön sankaruus ja itsetunto luhistuvat miehisyyden perimmäisten ongelmien vuoksi. Sankarihymni on satiirinen kertomus sankaruudesta ja oman itsetunnon häilyvyydestä. Teksti herättää myös kysymyksen siitä, onko sodassa tehtyjen urotöiden jälkeen palkaksi saatu sankaruus tavoiteltavan arvoinen palkkio sotimisesta ja oman kehonsa runtelemisesta? Pääpaino on kuitenkin nuoren ihmisen epävarmuudessa ja mahdottomuudessa löytää tasapaino itsensä hyväksymiseen.

Kesto: 45 min
Su 30.7. klo 13.00


Kersti Bergroth
ANU JA MIKKO
RYHMÄ FANJUNKARS

Ohjaus: Edvin Laine
Rooleissa: Roosa Söderholm, Anni Pesonen, Eetu Känkänen, Tomi Alatalo, Saija Jäntti, Heikki Herva, Anna Kuusamo, Antti Laukkarinen, Onerva Kärkkäinen ja Juha Hurme.

Ihana klassikkonäytelmä leveällä karjalanmurteella vuodelta 1932. Anu ja Mikko on kuvaus tavallisten ihmisten arjesta 1930-luvun yleismaailmallisen talouspulan kourissa. Mutta siitä selvitään!

Kesto 2 t 15 min, sis. väliajan
Su 30.7 klo 15.00


VIERAILIJAT

Annina Rokka ja Mikko Korsulainen
SOTALAPSI
TariNoita

Ohjaus: Mikko Korsulainen
Valot: Otto Ahlroos
Lavalla: Näyttelijä Annina Rokka ja muusikko Erkki Lampén

Yli 70 000 suomalaislasta vietiin sota-aikana ilman vanhempiaan sotalapsiksi Ruotsiin. Nyt Suomeen on saapunut yksin pakolaistaipaleelle lähetettyjä ”ankkurilapsia”. Työryhmä muokkasi esityksen sotalasten ja maahanmuuttajien tarinoista. ”Sotalapsi on esityksenä pieni helmi. Tuntuu, että jokin tärkeä liikahtaa tässä ja nyt.” (Eeva Kauppinen, Kaleva 23.9.2015)

Kesto: 2 tuntia, sis. väliajan 20 min Esityksen jälkeen keskustelu 30 min.
Pe 28.7 klo 18.30


P. Hulkko & työryhmä
HERRA VON TRAPP & MUSIIKIN SOINTI

Dramaturgia ja ohjaus: Pauliina Hulkko
Ääni- ja visuaalinen suunnittelu: Onni Pirkola
Esiintyminen: Heikki Herva

Jos Sveitsi olisi sulkenut rajansa Saksan vallattua Itävallan vuonna 1938,
Ei kapteeni von Trappin perhe olisi päässyt Amerikkaan.
Ei Maria Augusta von Trapp olisi kirjoittanut kirjaa The Story of the Trapp Family Singers.
Ei Richard Rodgers olisi säveltänyt sen pohjalta Broadway-musikaalia The Sound of Music.
Ei elokuva The Sound of Music olisi syntynyt eikä 10-vuotias Heikki Herva olisi nähnyt sitä.

Mutta koska Sveitsi päästi von Trappin pakolaisperheen maahan, Heikki pääsi äitinsä ja siskonsa kanssa katsomaan The Sound of Musicin ja näki elokuvan sittemmin kymmeniä kertoja. Siinä esityksen Herra von Trapp & musiikin sointi lähtökohta. Herra von Trapp & musiikin sointi on musikaali tavallisesta suomalaisesta miehestä, rakkaudentunnustus musiikille ja sen herättämille tunteille. ”Elämä on kiertoajelu, jolla ei näe mitään.” (Heikki Herva) ”On varmaan muitakin tämmösiä jo vanhempia lihansyöjäheteromiehiä kuin minä, jotka haluaa olla sentimentaalisia ja itkeä tommosten juttujen ääressä.” (Heikki Herva)

Kesto: 60 min
La 29.7 klo 12.00


MUU TARJONTA

JOHANNA RIEPULAN TAIDENÄYTTELY
Saaren ARVOitus

Millä arvo mitataan? -Arvon arvoitus...

Pieni kattaus erilaisia teoksia on aseteltu löydettäväksi Hailuotoon teatterifestivaalien aikaan. Yhden nähdäkseen on nähtävä vaivaa, toinen taas näyttäytyy vaivatta. Kolmas työ toivoo kosketusta ja osallistumista, neljäs ei.

Avajaiset ja opaskartan jako J. L. Suomelan pihaladossa. Pysäköinti Koulukeskuksen pihalle, sieltä opastus J.L. Suomelan talolle. Kävelymatkaa n. 200 m.

Pe 28.7. klo 14.00


KAIKKEIN PYHIN

Konsertti pyhän ja tabun epäpyhästä liitosta. 
Lauluja korkeasta moraalista.
Pyhä on tunne, se on arvo, se on tarkoin rajattu mutta muuttuva. 
Pyhä on vallankäytön väline - se on latautunut, koskematon ja rakas. 
Se, mitä pidetään pyhänä, muuttuu. 
Se, mikä pysyy samana on taiteen yritys sitä tavoittaa.

”Tulta Siinain en mä pelkää, salamoina leiskuen
Golgatalta mulle ylkä hymyileepi verinen.”

Petra Poutanen - useat soittimet, laulu, live-elektroniikka
Konserttikantele, Guzheng, Brutal Truth, Rapaballs To The Wall, Cowbell From Hell, Laulu, Kurkkululu, Live-elekrtoniikka 
Ynnä mahdollisia yllätyksiä.

Pe 28.7. klo 22.00


”KAFKAMAINEN” TULITEOS

Idea ja suunnittelu: Matti Rasi
Toteutus: Keittiötyöryhmä

Festivaaliviikolla Pöllän niemeen kohoaa komea rakennelma. Festivaalin avajaisyönä se palaa kirkkaasti leimuten ja ekologisesti savuten, loistaen ja hehkuen kauas Perämerelle saakka. Matti Rasi ja Keittiötyöryhmä palaavat taiteen alkulähteille upealla ”kafkamaisella” tuliteoksellaan, joka alusta loppuun sisältää yllättävääkin kipinöintiä…

Pe 28.7. klo 00.01


SEMINAARI

Seminaarin avaus: Juha Hurme haastattelee runoilija Lauri Viitaa, kesto 25 min.
Muut alustajat: Paula Alajärvi, Sodankylä ja Saska Saarikoski, Helsinki/Washington

La 29.7. klo 14.00


MIKKO AHOSEN JA SATAVUOTIAAN SUOMEN YHTEISILTAMAT

Tänä vuonna Mikko Ahonen ja Suomi viettävät yhdessä "satavuotissynnttäreitään". Mikko tosin rajusti etuajassa, mutta vain viikkoa myöhemmin kun mittariin tuli 37. Suomen täyttäessä 37 Matti Rasi oli neljävuotias, Hurmeesta ja Rissasesta ei ollut tietoaakaan. Laos itsenäistyi, Linnan romaani Tuntematon sotilas julkaistiin, Armand Lohikoski ohjasi elokuvan "Hei, rillumarei!" ja Maalaisliitto valitsi Urho Kekkosen presidenttiehdokkaaksi vuoden 1956 vaaleihin. Juhlailtamissa mukana ainakin...

NISKAVUOREN KAHVIHETKET
– Viisi kuvaelmaa

Itse minä sokeriskoolini täytän!

Esitys tapahtuu Niskavuoren kahvipöydässä vuosina 1880–1944 ja sisältää kaikki kahvinjuontikohtaukset Hella Wuolijoen näytelmistä Niskavuoren naiset, Niskavuoren leipä, Niskavuoren nuori emäntä, Niskavuoren Heta ja Entäs nyt, Niskavuori.

Käsikirjoitus: Elli Salo
Ohjaus ja esiintyminen: Aleksi Holkko, Ella Lahdenmäki, Anne Nimell, Janne Pellinen, Elli Salo

EROOTTISET RUNOT

Tommi Tabermannin tuotannon pääteemana on miehen ja naisen välinen eroottinen rakkaus ja kaipaus.

Missä sinä aiot silloin olla?

Kun Kaikkien Ihojen Yö kutsuu omiaan.

Esiintyjät: Hanna Hautala, Saija Jäntti ja Petra Poutanen

ILLAN BÄNDINÄ YLÄSIIRTOLA RAMBLERS

Kesto: 4h
La 29.7 klo 20.00


OPERAATIO PAULAHARJU

Operaatio Paulaharju on viiden vuoden (2014 – 2018) mittainen hanke, jossa viedään Juha Hurmeen dramatisoimaa, vuosi vuodelta kehittyvää esitystoimintaa Samuli Paulaharjun teoksesta Tunturien yöpuolta viiteen eri erämaakohteeseen Suomen Lappiin. Vuonna 2017 esitys/esitykset järjestetään Itä-Lapissa Sevetissä, Iisakkijärven autiotuvan läheisyydessä elokuun loppupuolella. Lisätietoja esityksistä, vaellusreiteistä ja muuta tärkeää löytyy nettisivuilta:

www.operaatiopaulaharju.fi